Uw spouwmuren na-isoleren
Met de winter voor de deur merkt u weer hoe belangrijk een warm en behaaglijk huis is. De eerste herfststormen zijn alweer achter de rug. Voelde u af en toe de tocht? Of de plotselinge kou? Woont u in een huis dat gebouwd is tussen 1920 en 1975, dan is de kans groot dat uw huis wel spouwmuren heeft (voor 1920 waren er alleen zogenaamde steensmuren), maar dat deze spouwmuren niet geïsoleerd zijn. Na 1975/1980 werden de meeste spouwmuren al direct tijdens de bouw geïsoleerd. Na isoleren van uw spouwmuur zult u merken dat het binnenklimaat in uw huis een stuk prettiger en behaaglijker is.
Wat is een spouwmuur?
Een spouwmuur is niet één muur, maar bestaat uit twee muren met daartussen een loze ruimte. Zoals gezegd, vroeger werden er helemaal geen spouwmuren gebouwd, alleen zogenaamde steensmuren. Bij een spouwmuur is er een binnenmuur en natuurlijk de buitenmuur, ook wel de buitengevel genoemd.
Vocht als gevolg van isolatie?
Misschien aarzelt u, omdat u in het verleden mensen heeft horen klagen over vochtproblemen in huis na isoleren van de spouwmuur. Dit kwam inderdaad vroeger voor, deels omdat men isolatiemateriaal gebruikte wat na verloop van tijd bleek in te zakken. Daardoor ontstond er een zogenaamde ‘koudebrug’ in de muur, waardoor het vocht van buiten makkelijk naar binnen kon komen. Ook gebruikte men, we spreken over de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, andere technieken dan nu om het isolatiemateriaal aan te brengen. Tegenwoordig komen deze problemen eigenlijk niet meer voor.
Nieuwe technieken, betere isolatie
Door betere methoden en nieuwe technieken komen vochtproblemen na isoleren van de spouwmuur bijna niet meer voor. Hoe gaat het allemaal in zijn werk als u besluit uw spouwmuur te gaan isoleren? Allereerst gaat u natuurlijk bij verschillende bedrijven offertes aanvragen. En u laat zich vanzelfsprekend goed voorlichten. Als het bedrijf waar uw keus op is gevallen aan de slag gaat, zult u merken dat er een grondig onderzoek aan de echte klus vooraf gaat. Uw spouwmuur wordt als het ware medisch onderzocht door middel van een kijkoperatie. Op deze manier zal het bedrijf kunnen vaststellen wat voor uw spouwmuur het beste isolatiemateriaal is. Er is namelijk keus uit diverse materialen, allemaal goed, maar voor de ene situatie is het één beter en voor de andere situatie het ander. Bijna iedereen kent wel PUR (polyurethaan schuim, maar veel gebruikt wordt ook glaswol. Uw isolatiebedrijf zal u adviseren wat voor uw situatie het beste is.
Een behaaglijk huis in de winter en in de zomer, ook goed voor de portemonnee
Het grote voordeel na isoleren van de spouwmuur is dat uw huis direct een stuk behaaglijker en comfortabeler is. In de winter blijft de warmte veel beter binnen, en in de zomer blijft de warmte veel beter buiten. Behalve dat dat heel prettig aanvoelt voor uzelf en uw huisgenoten, zult u het ook merken aan uw energierekening. Die zal volgend jaar beduidend lager zijn.
Meer informatie aanvragen over isolatie van uw spouwmuur?
Wilt u graag meer informatie ontvangen over het na-isoleren van uw spouwmuur? Javo-Isolatie uit Arnhem is specialist op het gebied van het isoleren van spouwmuren. Vraag vrijblijvend een offerte aan via de bovenstaande link.